Innowacje pedagogiczne: Projekt edukacyjny integracja przedszkoli

13 kwietnia 2022 r. odbyła się inauguracja nowego projektu edukacyjnego pt. „Innowacje pedagogiczne z Dwujęzycznym Przedszkolakiem”. Jest to integracyjny projekt wymiany między przedszkolami, zakładający wspólne spędzenie dnia przy zabawach i aktywnościach z Ogólnopolskiego Programu Dwujęzyczny Przedszkolak.

Projekt ma na celu integrację przedszkolaków, wychowawców przedszkolnych i nauczycieli angielskiego z różnych środowisk oraz wspomaganie budowania relacji społecznych po okresie pandemii.

W trakcie integracji dzieci poznają kolegów i koleżanki z innego przedszkola, wspólnie się bawią, śpiewają piosenki i wykonują prace plastyczne. Dla nauczycieli i wychowawców jest to wspaniała szansa na wymianę doświadczeń.

Pomysłodawcą tej inicjatywy jest Iwona Skrzypczak, nauczyciel wychowania przedszkolnego i metodyk oraz praktyk Ogólnopolskiego Programu Dwujęzyczny Przedszkolak.

Zachęcamy do obejrzenia relacji z pierwszej wymiany, podczas której przedszkolaki z oddziału przedszkolnego przy Szkole Podstawowej w Jędrzychowicach odwiedziły „Słoneczne Przedszkole” nr 5 we Wschowie.